Hvad er hvid te?

Hvad er hvid te?

Hvid te er kendt for at være en af de mest sarte tesorter, fordi den ikke er forarbejdet særlig meget. Hvid te høstes inden teplantens blade åbnes helt, når de unge knopper stadig er dækket af fine hvide hår, deraf navnet "hvid te".

Disse knopper og udfoldede blade fra den nyeste vækst på teplanten håndplukkes og tørres derefter hurtigt og omhyggeligt, så bladene ikke får lov til at oxidere, så længe blade plukkes til produktion af grøn eller sort te. Denne minimale forarbejdning og lave oxidation resulterer i noget af den mest delikate og friskeste te, der er tilgængelig.

Hvad har oxidation at gøre med det?

Det er vigtigt at vide, at al te - hvid, grøn, oolong, sort og endda pu-erh - kommer fra den samme Camellia sinensis plante, en stedsegrøn busk, der er hjemmehørende i både Kina og Indien. Hundredvis af sorter og hybrider har udviklet sig fra Camellia sinensis-planten over tid, som hver især trives i forskellige geografiske områder af verden. Men det er i sidste ende mangfoldigheden af ​​teplante, og hvordan plantens blade behandles, der definerer den endelige type te, der ender i din tekop.

En af de største differentiatorer i, hvordan forskellige te behandles, er oxidation - det vil sige, hvor længe teblade får lov til at blive udsat for ilt, når de er høstet. Jo længere teblade udsættes for ilt, jo mørkere bliver bladene og jo dybere er den smagsprofil, der er udviklet. Under forarbejdning bruger te-mestre mange forskellige metoder til at skabe og kontrollere oxidation, herunder rulning, formning eller knusning af bladene for at fremskynde oxidationen og dampning, fyring eller ristning af bladene for at stoppe det.

Vores hvide te er hverken rullet eller fyret, så den er i det væsentlige ikke-oxideret, og den er mindst forarbejdet. I stedet for at blive udsat for kunstig varme får bladene simpelthen visne og tørre i et omhyggeligt kontrolleret miljø, hvilket resulterer i den mest sarte, frisk-fra-haven-smagende te.

Sorte teblade høstes og får lov til at oxideres fuldt ud, før de varmebehandles og tørres, hvilket skaber den dybbrune til sorte farve og rig, maltet smag sort te er kendt for. Grønne teblade høstes og opvarmes derefter hurtigt - ved fyring eller dampning - og tørres for at forhindre for meget oxidation i at blive grønne blade brune og ændre deres friskplukkede smag.

Hvid te behandles så minimalt, at der opstår meget mindre oxidation. Så snart knopperne plukkes, får de visne og lufttørre i solen eller i et omhyggeligt kontrolleret udendørs eller indendørs miljø. Nogle knopper kan dampes eller udsættes for lav varme for at hjælpe med at tørre dem hurtigere for at stoppe oxidation. Nogle minimale oxidationer opstår, da knopperne får lov til at tørre naturligt, men da oxidation ikke tilskyndes manuelt, har hvid te en meget blødere, delikat smagsprofil end sine fætre med grøn eller sort te.

Hvid te oprindelse

En te-skik udviklet i en tid med tidlige kinesiske kejserlige dynastier (mellem 600 og 1300), da te-drik og tekultur blomstrede over hele landet. Skikken var, at borgerne årligt hyldede tidens kejsere i form af sjældne og fine teer. Ligesom en teskat. Denne kejserlige te hyldest blev typisk lavet af de yngste, nyeste og mest sarte knopper fra de fineste teplanter.

Kejserlige tehaver blev udviklet, undertiden i hemmelighed, for at dyrke disse sjældne, ærefulde teer. Digtere henviste til disse specielle teer som "hvide som skyerne, grønne som en drøm, rene som sne og så aromatiske som en orkidé."

Disse kejserlige hyldest betragtes som de tidligste former for hvid te, men de er ikke den hvide te, vi kender i dag. Under kejser Huizongs styre af Song-dynastiet (960 - 1297) blev unge te-knopper plukket om foråret, dampet og stribet af deres ydre blad, omhyggeligt skyllet med kildevand, omhyggeligt lufttørret og derefter formalet til et sølvhvidt pulver. Dette hvide pulver ville blive pisket i varmt vand for at skabe den fineste te til rådighed for den eneste person i Kina, der havde råd til det - kejseren.

Typer af hvid te

Den hvide te, vi kender i dag, blev først kommercielt produceret fra de allerførste sorter af hvid te, der blev opdaget i Kinas Fujian-provins i 1700'erne - Da Bai og Da Hao. En løs version af hvid te blev udviklet fra disse planter, der er kendt for at producere store og smukke te-knopper.

Fordi disse minimalt forarbejdede og delikate te fremstillet af unge knopper var vanskelige at opbevare og transportere uden at ødelægge, var hvid te sjældent tilgængelig uden for te-voksende regioner i Fujian-provinsen. Efterhånden som produktionsmetoderne for løs bladte blev forbedret, udvidede processen til oprettelse af hvid te sig ud over Fujian-provinsen og ind i andre regioner i verden tørstige efter en sjælden og udsøgt te.

I dag dyrker mange lande uden for Kina deres egne versioner af hvid te fra andre teplantesorter. Nogle af de mest populære sorter af hvid te inkluderer:

Bai Hao Yin Zhen (Silver Needle): En ægte Silver Needle kommer fra Fujian-provinsen i Kina og dyrkes fra de oprindelige sorter af Kinas hvide teplante. Den er lavet af store, fulde knopper, der er dækket af hvide, dunede hår, der giver teen den sølvfarve, den er opkaldt efter.
Bai Mudan (hvid pæon): Denne nyere sort hvid te dyrkes i Kina og andre lande rundt om i verden. Det kan dyrkes fra en original kinesisk hvid te busk eller fra en anden sort. Det inkluderer normalt nogle knopper blandet med udfoldede eller knap åbnede unge teblade.
Monkey Picked White Tea: Rygtet om, at de engang skulle høstes af buddhisttræne aber fra de højeste vilde te-træetoppe i de bjergrige regioner i Kina, er "abe-plukket" et udtryk, der bruges i dag til at betegne en meget høj kvalitet kinesisk te fremstillet af knopper og unge blade af teplanten.
Darjeeling hvid te: Denne sort dyrkes ikke fra den oprindelige kinesiske hvide teplantesort, men fra teplanter, der er hjemmehørende i Darjeeling-regionen i Indien. Behandlingsmetoden ligner Fujian-hvide teer, men smagsprofilen har en tendens til at være meget anderledes.

Smag hvid te

Just like the with the Chinese Emperors and courtesans of ancient times, white teas are still revered today for their delicate, rare and beautiful aromas and flavors. Most white teas are still handpicked and hand processed, making them a true delicacy to sip in appreciation of the artisanship that went into their making.

Some common traits used to describe the overall flavor profile of the white tea category include floral, grassy, honey, fruity, melon, peach, apricot, vanilla, chocolate, citrus, herby, mild, subtle, delicate and sweet.

Koffeinindhold i hvid te

Hvid te menes generelt at have lavere koffein end grøn eller sort te. Den originale Fujian-hvide teplante, der er hjemmehørende i Kina, har vist sig at have mindre koffein end andre teplanter. Men andre sorter af teplanter rundt om i verden, der dyrkes til hvid te, har muligvis ikke så lavt koffeinindhold. Nogle undersøgelser viser endda, at visse hvide teer kan indeholde så meget eller mere koffein som grøn eller sort te, afhængigt af hvor de blev dyrket, og hvordan de blev behandlet.

I sidste ende varierer koffeinindholdet i enhver drik, der brygges fra en koffeinplante, afhængigt af mange faktorer, herunder hvor planten blev dyrket, hvordan den blev behandlet, og hvordan den i sidste ende blev brygget til din kop. Hvis du overvåger dit koffeinindtag, skal du altid bede din tehandler om specifik koffeininformation til den te, du køber.

Køb og opbevaring af hvid te

Mens te ikke rigtig bliver "dårligt", kan det blive forældet. For at sikre, at du får den friskeste te, du kan nippe til, skal du sørge for at købe den fra et velrenommeret firma, der kan fortælle dig, hvornår og hvordan teen blev behandlet og pakket.

Hvid te kræver lignende opbevaringsmetoder som sin sarte grønne fætter. Disse lavere oxiderede teer kan forblive friske op til et år, hvis de passes ordentligt. Nogle opbevaringstips, du kan overveje, inkluderer:

Opbevar altid te et køligt, mørkt sted.
Hold din te væk fra varme, lys, ilt og fugt, og opbevar aldrig te i køleskabet.
Te holder længere, hvis den opbevares i en uigennemsigtig, lufttæt beholder.
Lad ikke te dele spisekammeret med ting som kaffe og krydderier, der kan sive deres smag ud i tebladene.

Forberedelse af hvid te

Start altid med at bede din televerandør om brygningsinstruktioner, der er specifikke for den te, du har købt, fordi forskellige hvide teer kan have forskellige ideelle bryggetemperaturer og stegtider. Men her er nogle generelle tips om brygning af hvid te, du skal huske på:

Nogle hvide teer kan brygges lidt længere og ved lidt varmere temperaturer end grøn te. Generelt er dette et eller andet sted omkring 90 grader i 3 til 5 minutter. Men andre er mere sarte og skal behandles som en grøn te, der stiger i 2 til 3 minutter i vandtemperaturer på 70 til 80 grader.
Hvid te er lidt mere tilgivende end grøn eller sort te, når det kommer til stegtid. Men du vil stadig ikke overskride din te, ellers frigør det måske bitterhed og astringency. Smag din te efter den anbefalede trækketid, og beslut derefter, om du vil have den til at koge lidt længere.
Hvis du ikke har en elkedel med temperaturregulering, skal du bare huske at vandet simmer ved 90 grader og koger ved 100 grader. Kogetemperaturen falder ca. en grad for hver 30 meters stigning i højden. Så generelt skal et sted lige under en simmer være perfekt til at brygge din hvid te.
Hvis din hvid te kom med specifikke anbefalinger til brygning, skal du bruge dem. Men ved at bruge ca. 2 gram løse blade pr.  250 ml vand er et sikkert valg.
Start altid med frisk, rent, koldt filtreret vand, når du brygger te. Kildevand er det bedste.
Dæk din te, mens den brænder for at holde al varmen i elkedlen.
De fleste hvide teer af høj kvalitet med løvblad kan gennemsyres flere gange.
Hvid te er så delikat og subtil, at de bedst nydes almindelige uden tilsætningsstof som mælk eller sukker for at værdsætte teens ægte smag.

Tilbage til blog