Kollektion: Chai te

Chai te også kaldet Masala chai, er en te, der er fremstillet ved kogning. Chai te er sort te i mælk og vand, med en blanding af aromatiske urter og krydderier. Med sin oprindelse i Indien har teen fået verdensomspændende popularitet og bliver en funktion i mange kaffe- og tehuse. Selvom det traditionelt er tilberedt som afkog af grønne kardemomme bælg, kanelstænger, malede fedter, formalet ingefær og sort peberkorn sammen med sorte teblade, inkluderer detail versioner te breve til kogning, instant pulverblandinger og koncentrater.
Udtrykket "chai" stammer fra hindi ordet "chai", der stammer fra det kinesiske ord for te, “cha”. På engelsk kaldes denne krydret te almindeligvis masala chai, eller bare chai, selvom udtrykket henviser til te generelt på originalsproget. Talrige kaffehuse bruger udtrykket chai latte eller chai te latte til deres version for at angive, at det er lavet med dampet mælk, ligesom det der bruges til at fremstille en caffè latte, men blandet med et krydret te koncentrat i stedet for espresso.

Traditionel masala chai - historie

Teplanter er vokset vildt i Assam-regionen siden antikken, men historisk set, så indianerne te som en urtemedicin snarere end som en dejlig drik. Nogle af de chai masala krydderiblandinger eller karha og Kashayam, der stadig er i brug, stammer fra gamle ayurvediske tekster.
I 1830'erne blev det britiske østindiske selskab bekymret over det kinesiske monopol på te, som udgjorde det meste af det enorme forbrug af te i Storbritannien, omkring et pund pr. Person pr. År. Britiske kolonister havde bemærket eksistensen af ​​de assamesiske teplanter og begyndte at dyrke teplantager lokalt. I 1870 var over 90% af te forbruget i Storbritannien stadig af kinesisk oprindelse, men allerede i 1900 var dette faldet til 10%, stort set erstattet af te dyrket i Indien og Ceylon, som i dag hedder Sri Lanka.
Forbruget af sort te i Indien forblev lavt indtil en reklamekampagne, der blev foretaget af Indian Tea Association i det tidlige 20. århundrede, som opmuntrede fabrikker, miner og tekstilfabrikker til at give deres ansatte nogle te pauser. Det understøttede også mange uafhængige chaiwalaer gennem det voksende jernbanesystem.
Den officielle promovering af te, var lavet i indisk stil med små mængder tilsat mælk og sukker. Den indiske te forening afviste oprindeligt uafhængige leverandørers tendens til at tilsætte krydderier og i høj grad øge andelen af ​​mælk og sukker og reducerede dermed deres brug af teblade pr. liter væske. Imidlertid har masala chai i sin nuværende form nu etableret sig som en populær drik.

Ingredienser

Opskriften eller tilberedningsmetoden til masala chai er ikke fast, og mange familier har deres egne versioner af teen. De fleste chai indeholder koffein, typisk en tredjedel af kaffe, hvis den er fremstillet med en sort te base. Tebladene er i det varme vand længe nok til at ekstrahere en intens smag, ideelt uden at frigive de bitre tanniner. På grund af det store udvalg af mulige variationer, kan masala chai betragtes som en klasse te, snarere end en bestemt slags. Masala chai har dog fem grundlæggende komponenter, som næsten altid er til stede: vand, teblade, mælk, sukker, en blanding af kardemomme, sort peber og ingefær. Den vestlige tilpasning af chai, eller chai latte, har en lettere og sødere smag end den indiske version, som er en mere urteagtig og krydret mælkedrik.

Te

Basis teen er normalt en stærk sort te som fx Assam, så krydderierne og sødestofferne ikke overvælder den. Normalt bruges en bestemt type Assam kaldet mamri. Mamri te er blevet hærdet på en speciel måde, der skaber granulater i modsætning til "blad" te. Det er en billig te og bruges mest i Indien. Imidlertid bruges en bred vifte af te til at lave chai. Det meste chaite i Indien, brygges med en stærk sort te, men Kashmiri chai brygges med te pulver.

Krydderier

Den traditionelle masala chai er en krydret drik brygget med forskellige proportioner af varmende krydderier. Krydderiblandingen, kaldet karha, bruger en base af formalet ingefær og grønne kardemomme bælg. Andre krydderier tilsættes normalt til denne karha, inklusive en eller flere kanel, stjerneanis, fennikel frø, peberkorn, muskatnød, nelliker, kardemommefrø, ingefærrod, honning, vanilje og andre krydderier. I den vestlige verden er det også almindeligt at bruge allspice til, enten at erstatte eller supplere kanel og nellike.
Traditionelt er kardemomme og ingefær de dominerende toner suppleret med andre krydderier såsom nelliker eller sort peber; de to sidstnævnte tilføjer en varme til smagen, og udnyttelsen af nelliker er mere typisk og populær i hele Indien. Den traditionelle sammensætning af krydderier adskiller sig ofte efter klima og region i det sydlige og sydvestlige Asien.
For eksempel undgår man i Vestindien nelliker og sort peber, men citrongræs er ofte inkluderet. Kashmiri versionen af ​​chai brygges med grøn te i stedet for sort te og har en mere subtil blanding af smagsstoffer: mandler , kardemomme, kanel, nelliker og nogle gange safran. I Bhopal tilsættes der typisk en knivspids salt.
Andre mulige ingredienser inkluderer muskatnød, blonder, sort kardemomme, chili, koriander, rosen aroma (hvor rosenblade koges sammen med det løse te blad) eller lakridsrod. Nogle foretrækker også en lille mængde spidskommen. En mindre almindelig tilføjelse til krydderiet er citrongræs, hvilket giver chai en unik, aromatisk aroma og smag.

Mælk

Traditionelt bruges der vandbøffel mælk til at fremstille chai i Indien. Masala chai fremstilles ved at blande, én del mælk med to til fire dele vand og næste koge eller koge væsken.

Sødemiddel

De mest brugte sødemidler ti chai te er, hvidt sukker, Demerara-sukker, andet brunt sukker, palme- eller kokosnød sukker, sirup eller honning. Jaggery også kaldet sukkerrørsaft, bruges også som et sødemiddel, hovedsagelig i dele af Indien. Mens nogle foretrækker usødet chai te, forbedrer noget sukker krydderierne smag.
Nogle opskrifter bruger næsten en spiseskefulde sukker i 1 kop chai te. Sukker tilsættes typisk, så det passer til drikkeren.

Forberedelse

Den traditionelle metode til tilberedning af masala chai er gennem afkogning ved aktivt at simre eller koge en blanding af mælk og vand med løs te, sødestoffer og hele krydderier. Indiske markeder over hele verden sælger forskellige mærker af chai te, til dette formål, selvom mange husstande eller te sælgere, kendt i Indien som chai wallahs, blander deres egen. Te massen og krydderierne sorteres fra chai teen inden servering.
Metoden kan variere alt efter smag eller lokal skik; for eksempel, nogle husstande kombinerer alle ingredienserne i starten, bringer blandingen i kog, frasortere te massen og servere; andre kan lade blandingen simre i længere tid eller begynde med at koge tebladene og kun tilsætte krydderierne mod slutningen, eller omvendt.
En almindelig Maharashtrian praksis til tilberedning af en kop chai te, er først at kombinere en halv kop vand med en halv kop mælk i en gryde over varme. Sukker kan tilsættes på dette tidspunkt eller senere. Ingefær raspes derefter i blandingen efterfulgt af tilsætning af en "masala te". Selvom ingredienserne kan variere fra region til region, består "masala te" typisk af knust ingefær, knust kardemomme, citrongræs, nelliker og kanel. Blandingen koges, og der tilsættes 1 tsk løs sort te. Chai teen tages straks af varmen, dækkes og får lov til at sidde i ca. 10 minutter for at lade sort te trænge ind i chai teen. Chai te bliver derefter sorteret og serveret.

Forbrug af te i det indiske subkontinent

Masala chai er en meget populær drik i det indiske subkontinent (Indien, Pakistan, Bangladesh, Nepal og Sri Lanka). Små virksomheder ved vejkanten kaldet chai walla, fremstiller og leverer te til folks forretningssteder i en chaidaan, en rammeholder af træ eller metal til kopper. I storbyen Mumbai serverer te boder på vejene mindre kopper te til et lavere budget, der kaldes 'Cutting Chai', udtrykket 'Cutting' henviser til 'Cut' den fulde kop i to dele for at reducere omkostningerne ved kop te.
Masala chai er en drik, der forbruges stærkt på tværs af sydasiatiske husstande. Mens de fleste mennesker kan lide at forbruge det om morgenen sammen med morgenmad, tilbydes det også alle gæster, der besøger.
Med den stigende efterspørgsel har mange nystartede virksomheder i Indien taget te boder som en god forretningsmulighed. Der er nu adskillige større fødevarekæder, der serverer "Masala chai" sammen med lette snacks og blomstrer inden for virksomhedens område.

Forbrug ud over det indiske subkontinent

Da populariteten af ​​masala chai har spredt sig over hele verden, har dens natur ændret sig på forskellige måder ud over den noget overflødige terminologi, der er nævnt ovenfor.
Masala chai er populær i Østafrika, især ved kysten. Det er også ret populært i UAE, Qatar, Kuwait og Saudi-Arabien; men det er lokalt kendt som Karak Tea eller Chai Karak.

Te baserede blandinger og koncentrater

Flydende "chai koncentrater" er blevet meget populære for deres bekvemmelighed, da disse krydret, sødede, te-baserede sirupper kun kræver fortynding med mælk, vand eller begge dele for at skabe en smagfuld varm eller kold drik. De fleste amerikanske kaffekædekæder bruger kommercielle flydende koncentrater i stedet for at brygge deres egen chai fra bunden. Tør pulveriserede eller granulære blandinger svarende til instant kaffe er også kommercielt tilgængelige. Chatillon Chai er en blanding af te koncentrat med oprindelse i den baskiske region i det 18. århundrede.
Både tørre instant blandinger og flydende koncentrater kan replikeres derhjemme. Et flydende koncentrat kan fremstilles, ved at brygge en usædvanlig koncentreret gryde med stærkt krydret te, så fortynding af en lille mængde, i en kop varmt vand eller et glas kold mælk resulterer i omtrent den samme koncentration af te som i en normalt proportioneret bryg; for eksempel, at fremstille en sirup, hvorfra ca. 28 gram, er tilstrækkelig til at fremstille en 230 grams kop normal chai te, når den er fortyndet.
Tilsvarende kan usødet iste pulver skræddersys til individuel smag med krydderier i pulverform, sukker og hvis det er nødvendigt for bekvemmelighed og tekstur, tør fedtfri mælk og tør mælkepulver; resultatet kan blandes med varmt vand for at producere en form for instant chai te. Denne form for tørblanding har dog visse ulemper; de pulveriserede krydderier kan efterlade en kornet rest i bunden af ​​koppen, og den kan opløses dårligt i koldt vand, især i nærvær af mælkepulver / flødepulver.

Chai te i den vestlige kulturer

Mange vestlige supermarkeder tilbyder te breve med chai te, der indeholder et sortiment af malede chai krydderier og kræver kogning i varmt vand.
Nogle amerikanske supermarkeder bærer også flasker med "chai krydderi" sammen med deres tørrede urter og andre krydderier. I modsætning til indiske krydderiblandinger, er de amerikanske generelt fremstillet af pulveriserede krydderier, cassia har tendens til at være den dominerende smag og nogle gange sukker; denne blanding kan tilsættes i sidste øjeblik til en allerede brygget kop te, da det ikke er nødvendigt at koge det faste stof.

Kold chai te

Som et alternativ til det varme te format, er flere typer kolde chai te, blevet populære i USA. Disse spænder i kompleksitet, fra en simpel krydret iste uden mælk, til en krydret te, is og mælk eller mælkepulver, blandet i en blender og toppet med flødeskum.

Komponenter

Nogle caféer i USA tilbyder en version af masala chai suppleret med espresso, men denne drik har ikke noget officielt navn. Den blev ved et uheld opfundet i Covent Garden, England, af en kvinde, der lavede en chai latte til en amerikaner i slutningen af ​​1990'erne. Hun hældte, ved en fejl, et skud espresso og han besluttede at prøve det. Amerikaneren syntes det var lækkert, og i årevis bestilte han det overalt, hvor han rejste. Afhængigt af etableringen kaldes det nu en java chai, red eye chai, turbochaiger, chai charger, tough guy chai og amerikanernes foretrukne, dirty chai. På trods af udtrykket latte, som en forkortelse af caffe latte, betyder udtrykket chai latte generelt ikke tilstedeværelsen af ​​kaffe i drikken. Bogstaveligt talt er latte italiensk for mælk.