-
Good karma Tutti mutti - 80g - dåse
Normalpris 75,00 krNormalprisStykpris / pr.75,00 krUdsalgspris 75,00 kr -
Numi, Rooibos - 18 stk - brevte
Normalpris 49,95 krNormalprisStykpris / pr.46,00 krUdsalgspris 49,95 kr -
Good karma Juicy Karma - 100g - dåse
Normalpris 78,95 krNormalprisStykpris / pr.75,00 krUdsalgspris 78,95 krUdsolgt -
NUTE Apple Ö Organic - 100g - dåse
Normalpris 106,95 krNormalprisStykpris / pr.0,00 krUdsalgspris 106,95 krUdsolgt -
Østerlandsk 1889, Happy Hippie Organic - 125g - dåse
Normalpris 149,00 krNormalprisStykpris / pr.125,00 krUdsalgspris 149,00 kr -
Østerlandsk 1889, Christmas Tea Rooibos - 12 stk - brev te
Normalpris 84,95 krNormalprisStykpris / pr.85,00 krUdsalgspris 84,95 krUdsolgt -
Hampstead Sleep well te - 20 breve
Normalpris 32,95 krNormalprisStykpris / pr.Udsolgt -
Udsolgt
Hampstead Rooibos te - 20 breve
Normalpris 32,95 krNormalprisStykpris / pr.Udsolgt -
Just-T Nordic blueberry, pyramide tebrev - 20 stk
Normalpris 52,00 krNormalprisStykpris / pr.Udsolgt
Kollektion: Rooibos
Produktion og forarbejdning
Rooibos dyrkes normalt i Cederberg, et lille bjerget område i regionen Western Cape-provinsen i Sydafrika.
Generelt gennemgår bladene en oxidation, ofte betegnet "fermentering" i almindelig te behandling terminologi. Denne proces producerer den karakteristiske rødbrune farve af rooibos og forbedrer smagen. Der produceres også ikke-oxiderede "grønne" rooibos, men den mere krævende produktionsproces for grønne rooibos, svarende til den metode, hvormed grøn te produceres, gør det dyrere end traditionelle rooibos. Den har en maltet og let græsagtig smag, som man ikke naturligt ville forbinde med dens røde farve.
Brug
Rooibos te fremstilles almindeligvis på samme måde som sort te, normalt uden eller med lidt mælk, sukker eller honning. Andre metoder inkluderer et stykke citron og brug af honning i stedet for sukker til at forsøde. Den serveres også som espresso, latte, cappuccino eller iste.
Kemisk sammensætning
Som et frisk blad indeholder rooibos et højt indhold af ascorbinsyre (C-vitamin), som går tabt, når den laves til te.
Rooibos te indeholder ikke koffein og har et lavt tannin niveau sammenlignet med sort te eller grøn te. Rooibos indeholder polyphenoler, herunder flavanoler, flavoner, flavanoner, dihydrochalcone, aspalathin og nothofagin. De forarbejdede blade og stilke indeholder benzoesyre og kanelsyrer.
Klassificering
Rooibos kvaliteten er stort set relateret til procentdelen af nåle/ blade i forhold til stilke i blandingen. Et højere nåle indhold resulterer i en mørkere drik, rigere smag og mindre "støvet" eftersmag. Højkvalitets rooibos når ikke det lokale marked, men eksporteres til de store forbrugere i EU og især Tyskland, hvor de bruges til at skabe aromatiserede te blandinger.
Historien
Arkæologiske optegnelser antyder, at Aspalathus Linearis kunne have været brugt for tusinder af år siden, men dette betyder ikke, at de lavede rooibos te i prækoloniale tider. Den traditionelle metode til høst og forarbejdning af rooibos te (til fremstilling af rooibos-infusion eller afkogningste) kunne delvist have sin oprindelse i prækoloniale tider. Det er dog ikke sikkert, at San og Khoikhoi brugte denne metode til at tilberede en drik, som de indtog til fornøjelse, som te.
De tidligste tilgængelige etnobotaniske optegnelser over rooibos te stammer fra slutningen af det 19. århundrede. Ingen Khoi- eller San-sproglige navne på arten er blevet registreret. Flere forfattere har antaget, at teen stammer fra de lokale indbyggere i Cederberg. Tilsyneladende er rooibos te en traditionel drik af khoi-nedstammede folk fra Cederberg og "fattige hvide". Denne tradition er imidlertid ikke sporet længere tilbage end det sidste kvartal af det 19. århundrede.
Traditionelt klatrede lokalbefolkningen op i bjergene og skar de fine, nålelignende blade fra vilde rooibos planter. Derefter rullede de bladbundterne i hessiske poser og bragte dem ned ad de stejle skråninger ved hjælp af æsler. Rooibos te blev traditionelt forarbejdet ved at slå materialet på en flad klippe med en tung træstang, en kølle eller en stor træhammer.
Den historiske optegnelse over anvendelser af rooibos te i prækoloniale og tidlige kolonitider er for det meste en historie med fravær. Bosættere fra kolonitiden kunne have lært om nogle egenskaber ved Aspalathus Linearis fra pastoralister og jæger/samlere folkene i Cederberg regionen. Denne viden er ikke blevet dokumenteret. I betragtning af de tilgængelige data kan oprindelsen af rooibos te ses i sammenhæng med den globale udvidelse af tehandlen og den koloniale vane med at drikke kinesisk og senere Ceylon te. I dette tilfælde fungerede rooibos-infusionen eller afkoget som en lokal erstatning for det dyre asiatiske produkt.
Det ser ud til, at både de indfødte (San og Khoikhoi) og de koloniale indbyggere i rooibos voksende områder bidrog til den traditionelle viden om rooibos på en eller anden måde. For eksempel kan medicinske anvendelser muligvis være indført før det attende århundrede af Khoisan-pastoralister eller San-jæger-samlere. Brugen af Aspalathus Linearis til fremstilling af te, herunder produktionsprocesser, såsom at knuse og oxidere bladene, det er dog mere sandsynligt, at de er blevet introduceret i kolonitiden af bosættere, der er vant til at drikke den asiatiske te eller dens erstatninger.
I 1904 kørte Benjamin Ginsberg en række eksperimenter på Rondegat Farm. Han simulerede den traditionelle kinesiske metode til fremstilling af Keemun ved at fermentere te i tønder. Den største forhindring i at dyrke rooibos kommercielt var, at landmænd ikke kunne spire rooibos frøene. Frøene var svære at finde og umulige at spire kommercielt. Læge af profession og forretningspartner til Ginsberg, Pieter Lafras Nortier, konstaterede, at frøene kræver en proces med jordforbedring, før de plantes i sur, sandjord.
I slutningen af 1920'erne førte den voksende efterspørgsel efter te til problemer med udbuddet af de vilde rooibos planter. Som et middel foreslog dr. Pieter Lefras Nortier, distriktskirurg i Clanwilliam og ivrig naturforsker, at udvikle en dyrket række rooibos, der skulle opdrættes på passende jord. Nortier arbejdede med dyrkning af rooibos-arten i partnerskab med landmændene Oloff Bergh og William Riordan og med opmuntring fra Benjamin Ginsberg.
Bergh høstede en stor mængde rooibos i 1925 på sin gård Kleinvlei i Pakhuis bjergene. Dr. Nortier samlede frø i Pakhuis bjergene 'Rocklands' og i en stor dal ved navn Grootkloof, disse først valgte frø er kendt som Nortier-typen og Redtea-typen.
I 1930 begyndte Nortier at udføre eksperimenter med den kommercielle dyrkning af rooibos planten. Dr. Nortier dyrkede de første planter ved Clanwilliam på sin gård Eastside og på gården Klein Kliphuis. De små frø var meget vanskelige at få til at spire. Dr. Nortier betalte de lokale landsbyboere £ 5 pr. Tændstikæske med indsamlet frø. En gammel Khoi-kvinde fandt en usædvanlig frøkilde: efter at have set på myrer, der gik med frø, fulgte hun dem tilbage til deres myretue, hun kiggede ned i myretuen og fandt et kornkammer.
Dr. Nortiers forskning var i sidste ende vellykket, og han viste efterfølgende alle de lokale landmænd, hvordan man spire deres egne frø. Hemmeligheden lå i at skærme frøbælgene. Dr. Nortier anbragte et lag frø mellem to møllesten og malede noget af frøbælgens væg. Derefter blev frøene let formeret. I løbet af det næste årti steg frø prisen til £ 80 / pund, det dyreste grøntsagsfrø i verden, det gjorde at landmændene skyndte sig at plante rooibos frø. I dag samles frøet ved specielle sigtning processer. Dr. Nortier accepteres i dag som far til rooibos industrien.
Sorten udviklet af Nortier er blevet grundpillerne i rooibos industrien, der gør det muligt for den at udvide og skabe indkomst og arbejdspladser for indbyggere i rooibos voksende regioner. Takket være Nortiers forskning blev rooibos te en ikonisk nationaldrik og derefter en globaliseret vare. Rooibos te produktion er i dag den økonomiske grundpiller i Clanwilliam-distriktet. I 1948 tildelte University of Stellenbosch Dr. Nortier en æresdoktor D.Sc (Agria) i anerkendelse for hans værdifulde bidrag til det sydafrikanske landbrug.
Livshistorie og reproduktion
Aspalathus Linearis er ikke særlig udbredt i naturen, men dyrkningsteknikker for at maksimere produktionen, har været effektiv til at opretholde reproduktion, så produktionen er tilstrækkelig i forhold til efterspørgslen fra Rooibos te industrien.
A. Linearis er en bælgfrugt og derfor en angiosperm, der producerer en uhæmmende frugt. Dens blomster udgør en racem blomsterstand. Frøspiring kan være langsom, men spiring kan induceres med syrebehandling. Frøene er hårdt afskallede og har ofte brug for jordforbedring. Som andre medlemmer af slægten betragtes A. Linearis som en del af fynbos økoregion, eksklusivt for Cape Floristic Region, som kan være afhængig af ild til reproduktion. Det er ofte grupperet med honning busken, en anden fynbos plante fra det sydlige Afrika, der bruges til te. For A.Linearis kan ild stimulere spiring i arten, men denne spiring er mindre end i andre fynbos planter. A. Linearis kan betragtes som fakultativ og obligatorisk spirer og har lignotuber udvikling efter brande. Typisk er der to klassifikationer af A. Lineraris som reaktion på brand: reseeders og resprouters. Reseeders dræbes ved ild, men ilden stimulerer også genoprettelsen via frø. Resprouters dræbes ikke af brand, men respirerer via lignotubers etableret i jorden. Som de fleste bælgfrugter er der et symbiotisk forhold mellem rhizoider og den underjordiske lignotuber struktur, der fremmer kvælstoffiksering og vækst. Nitrogenindholdet i jorden er en vigtig miljøfaktor for vækst, udvikling og reproduktion. Der er en opfattelse af, at der er flere økotyper af A. Linearis, der har forskellige vækst- og morfologi metoder, der afhængige af miljøet. Det er uklart, hvor mange økotyper, der er i de begrænsede geografiske område. Det er også blevet foreslået, at resprouting populationer og reseeding populationer er valgt til det miljø der står i. Som en måde at reducere genetiske flaskehalse på, men det er uklart, om dette fremmer visse reproduktive strategier frem for andre. Vilde populationer kan indeholde både spirende og ikke-spirende planter, men dyrkede rooibos er typisk reseeders ikke resprouters og har højere vækstrater. Dyrket A. Linearis kan vælges til at have visse træk, som er ønskelige til konsumering. Dyrkede planter er diploide med et basis kromosomantal på 9 (2n = 18 kromosomer), men der er begrænset forståelse for, hvordan dette kan variere i økotyper, Udvælgelsesprocessen kan omfatte menneskelig medieret bestøvning, brandbekæmpelse og supplerende jord indhold.
Frø af vilde populationer er spredt af myrer. Brug af myrer som spredere begrænser mængden af forældre afkom og søskende søskende konkurrence. Myrer er også nyttige i spredning, da de reducerer følsomheden af frø for andre planteædere. A. Linearis er ikke fundet at være væsentligt bestøvet af Cape honningbi som mange andre Fynbos planter, hvilket tyder på en alternativ måde til primær bestøvning. Det er sandsynligt, at hvepse spiller en vigtig rolle i bestøvningen af blomsterne, og nogle arter menes at være specielt tilpasset til at bestøve A. Linearis blomsten.
Amerikansk varemærke kontrovers
I 1994 registrerede Burke International navnet "Rooibos" hos US Patent and Trademark Office og etablerede således et monopol på navnet i USA på et tidspunkt, hvor Rooibos te, næsten var ukendt i USA. Da Rooibos teen senere blev mere udbredt, krævede Burke, at virksomhederne enten skulle betale et gebyr for brugen af navnet eller stoppe med at bruge det. I 2005 lykkedes det American Herbal Products Association og en række importvirksomheder at besejre varemærket gennem andragender og retssager; efter at have mistet en af sagerne, overgav Burke navnet til det offentlige domæne.
Juridisk beskyttelse af navnet rooibos
Det sydafrikanske handelsministerium udstedte endelige regler den 6. september 2013, der beskytter og begrænser brugen af navnene "rooibos", "rød busk", "rooibostee", "rooibos te", "rooitee" og "rooibosch" i det land, så navnet ikke kan bruges til ting, der ikke stammer fra Aspalathus Linearis planten. Det giver også vejledning og begrænsninger for, hvordan produkter, der inkluderer rooibos, og i hvilke foranstaltninger, skal bruge navnet "rooibos" i deres branding.
Miljøhensyn
Rooibos planten vokser på en lille del af den vestlige kyst i den vestlige Kap Provinsen i Sydafrika. Den vokser i et symbiotisk forhold til lokale mikroorganismer. En nyhedsartikel fra 2012 i Sydafrika citerede bekymring med hensyn til udsigterne til rooibos-opdræt i lyset af klimaændringerne.
Populariteten af rooibos og udvidelsen af dens dyrkning truer andre lokale planter, der er er ret sjældne i området, såsom Protea convexa og P. scolymocephala.