Sådan laver du kombucha

Sådan laver du kombucha

Hvordan laver man kombucha: En simpel guide til at brygge din egen fermenterede te

Kombucha er i de seneste år blevet en meget populær drik. Det skyldes blandt andet de sundhedsmæssige fordele og dens unikke smag. Dens stigende popularitet har givet stor efterspørgsel på, hvordan man selv kan fremstille kombucha. Det er nemt at lave sin helt egen fermenterede te hjemme ved køkkenbordet.

Kombucha er lavet ved at fermentere sød te med en SCOBY, som er en blanding af gærceller og gode bakterier i en cellulose mase. Gæringsprocessen giver en boblende og lidt sur drik. Man kan derfor bruge frugt eller urter til at smage den til med. Man ved ikke helt hvor kombucha stammer fra, men det tyder på, at den er over 2000 år gammel, er fra Kina og siden har spredt sig til hele verden.

Introduktion

Kombucha er en fermenteret drik, der er blevet mere og mere populær i de seneste år. Det er en sund og naturlig drik, der kan hjælpe med at forbedre fordøjelsen og styrke immunsystemet. Kombucha er også kendt for sin syrlige smag og boblende konsistens, der gør den til en god erstatning for sodavand og andre sukkerholdige drikkevarer.

Men hvordan laver man kombucha? Det er faktisk ganske simpelt. Alt, hvad du behøver, er en SCOBY (Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast), en fermenteringsbeholder, te, sukker og vand. SCOBY'en er en levende kultur af bakterier og gær, der omdanner te og sukker til en sund og velsmagende drik.

Der er mange forskellige opskrifter og variationer af kombucha, men grundlæggende set involverer processen at brygge te, tilsætte sukker og SCOBY, og lade det fermentere i 7-14 dage. Efter fermenteringen kan du smage på din kombucha og justere smagen ved at tilføje frugt, krydderier eller andre smagsstoffer.

Hvad er kombucha?

Kombucha er en fermenteret te, der har været en populær drik i Asien i århundreder. Det er lavet ved at kombinere sukker, te og en SCOBY (Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast) og lade det fermentere i en uge eller mere.

SCOBY'en er en samling af bakterier og gær, der fungerer som en starterkultur for fermenteringen. Under fermenteringsprocessen spiser bakterierne og gæren sukkeret og omdanner det til organiske syrer og kuldioxid, hvilket giver drikken sin karakteristiske smag og bobler.

Kombucha er kendt for sine potentielle sundhedsmæssige fordele, herunder forbedret fordøjelse, styrket immunsystem og reduceret inflammation. Det er også en lav-kalorie, lav-sukker drik, der kan være et sundt alternativ til sodavand og andre sukkerholdige drikkevarer.

Ingredienser

Kombucha er en fermenteret drik, der typisk er lavet af sort te, sukker og en SCOBY (symbiotisk kultur af bakterier og gær). Her er en liste over ingredienser, du vil have brug for at lave din egen kombucha:

 • Sort te
 • Sukker
 • SCOBY (Symbiotisk kultur af bakterier og gær)
 • Vand
 • En stor glasbeholder
 • En tætsluttende klud eller papirhåndklæde
 • En elastik
 • En træ- eller plastikske

Det er vigtigt at bruge rene ingredienser, da enhver urenhed kan påvirke din kombucha-kultur og derved ødelægge din brygning.

SCOBY kan købes online eller fås fra en ven, der allerede brygger kombucha. Hvis du vil lave din egen SCOBY, kan du starte med en flaske kombucha fra butikken og lade den stå i et par uger ved stuetemperatur, indtil der dannes en SCOBY på overfladen.

Udstyr

For at lave kombucha har du brug for nogle grundlæggende redskaber og udstyr. Her er en liste over det, du har brug for:

 • En stor glasbeholder
 • En tætsluttende klud eller et stykke stof
 • En elastik eller snor til at binde kluden fast med
 • En træ- eller plastikspatel
 • En termometer
 • En pH-tester
 • En tragt
 • En flaske til opbevaring af færdig kombucha

Det er vigtigt at bruge en stor glasbeholder, da kombucha skal have plads til at fermentere. Brug ikke en metalbeholder, da det kan påvirke smagen af ​​din kombucha. En tætsluttende klud eller et stykke stof fungerer som en låg til din glasbeholder. Det er vigtigt, at kluden er åndbar, så gæren kan trække vejret, men samtidig forhindrer det støv og insekter i at komme ind i beholderen.

En træ- eller plastikspatel er nødvendig for at røre i din kombucha. Brug ikke en metalredskab, da det kan reagere med din kombucha og påvirke smagen. Et termometer er vigtigt for at overvåge temperaturen på din kombucha, da det påvirker fermenteringsprocessen. En pH-tester bruges til at måle pH-værdien i din kombucha og sikre, at den er inden for det rigtige område.

En tragt er nyttig til at hælde din kombucha i flasker. Det er bedst at bruge en tragt med en lille maske, da det vil hjælpe med at fjerne eventuelle faste stoffer, der kan være til stede i din kombucha. Endelig skal du bruge en flaske til opbevaring af din færdige kombucha. Det er bedst at bruge en glasflaske med en tætsluttende låg, da det vil hjælpe med at holde din kombucha frisk.

Trin-for-trin guide

Step 1: Gør alle tingene klar 

 • En stor glasbeholder
 • Et hviskestykke
 • elastik
 • En SCOBY (Moderen til din bryg)
 • Te helst sort
 • Sukker
 • Vand

Step 2: Bryg teen

Kog omkring 1 liter vand og tilsæt 20g sort te. lad det trække 10 min.

Step 3: tilsæt sukker

tilsæt 100g sukker til den varme te og rør rundt til sukkeret er opløst. Lad teen køle til rum temperatur.

Step 4: Tilsæt SCOBY

Put din SCOBY i en stor glasbeholder og hæld den kolde te hen over. Dæk beholderen med hviskestykket og forsejl det med elastikken.

Step 5: Ferment the kombucha

Sæt beholderen med indholdet et varmt og mørkt sted og lad det fermentere for 7-14 dage. Des mere du fermentere des mere sur og syrlig vil din kombucha blive. Husk at smag på din kombucha løbende for at tjekke smagen.

Step 6: Hvornår skal den flaskes?

Når kombuchaen har ramt den rigtige smag, fjerner du scobyen og putter den i en ny beholder med lidt af væsken fra forrige bryg. Så er du klar til at lave en nu portion. Fyld nu resten af væsken i flasker og tilsæt den smag eller frugt juice du ønsker. Luk flaskerne og sæt dem til gæring 1-3 dage. Husk at luk trykket af flaskerne dagligt. 

That's it! Du har nu færdig hjemmelavet kombucha

Fermentering

Efter at du har lavet din te og tilsat sukker, er det tid til at fermentere den. Fermenteringen er den proces, hvor de mikroorganismer, der er til stede i SCOBY'en, omdanner sukkeret i teen til syre og kulsyre. Det er denne proces, der skaber kombuchaens karakteristiske smag og bobler.

Den ideelle temperatur til fermentering er mellem 20-30 grader. Hvis det er for koldt, vil fermenteringen tage længere tid, og hvis det er for varmt, kan det føre til en sur smag. Du kan placere din beholder et sted, hvor temperaturen er stabil, og hvor der ikke er for meget direkte sollys.

Fermenteringstiden kan variere afhængigt af temperaturen og styrken af din SCOBY. Normalt tager det mellem 7-14 dage, men nogle kombucha-entusiaster foretrækker at fermentere deres te i op til 30 dage for at opnå en mere syrlig smag. Det er vigtigt at smage din kombucha undervejs for at sikre, at den ikke bliver for sur eller for sød.

Under fermenteringen vil du se, at din SCOBY flyder rundt i teen og danner en ny SCOBY på overfladen. Dette er normalt og en god indikator på, at din kombucha er ved at blive til. Når fermenteringen er færdig, kan du fjerne SCOBY'en og gemme den til din næste batch af kombucha.

Anden fermentering

Efter den første fermentering, hvor sukkeret omdannes til eddikesyre og andre næringsstoffer, kan du udføre en anden fermentering. Denne proces giver din kombucha en ekstra smag og et højere niveau af kulsyre.

Her er nogle trin til at udføre en anden fermentering:

 • Fjern SCOBY'en fra din første fermentering og læg den i en ren skål med lidt af den færdige kombucha til at dække den.
 • Tilsæt smagsgivere som frugt, urter eller krydderier til din kombucha. Du kan prøve forskellige kombinationer og mængder for at finde den smag, du bedst kan lide.
 • Hæld din kombucha med smagsgivere i en lufttæt flaske og lad den stå ved stuetemperatur i 1-3 dage. Dette vil give din kombucha yderligere tid til at fermentere og producere mere kulsyre.
Tilbage til blog