Sådan laver du den perfekte iste

Sådan laver du den perfekte iste

Når man skal lave en god hjemmelavet iste så er det en god idé, at bruge løs te. Mange typer iste er lavet på teposer, hvor kvaliteten på teen ikke er i ret høj, og det afspejler sig tydeligt i smagen. For at brygge en rigtig god hjemmelavet iste, er det meget vigtigt at der bruges te i høj kvalitet. På den måde får du en kraftigere og mere fyldig smag i din iste.

Det er ikke svært at lave iste, og fremgangsmåden adskiller sig ikke ret meget fra måden man brygger en varm te. Det vigtigste er dog at huske, at teen skal være stærkere end når man brygger varm te. Vi anbefaler at bruge cirka den dobbelte mængde af te når man laver hjemmelavet iste.

To måder at lave iste på

Man kan brygge iste på to forskellige måder. Man kan lave varm brygget iste med varmt vand som hurtigt køles ned, eller man kan lave koldbrygget iste, som trækker i koldt vand i 8-12 timer. Den koldbryggede metode egner sig specielt godt til teer, hvor teplanten Camellia sinensis indgår som ingrediens. Dermed undgår man at bitterstofferne trækkes ud i det varme vand. En grøn te med frugtsmag er særdeles velegnet til koldbrygget iste.

Sådan laver du varmbrygget iste:

Kog vandet og brug dobbelt mængde te i din tekande. Du kan med fordel bruge en tekande som er specielt beregnet til iste, som kan gå direkte i køleskabet.
Når vandet har den ønskede temperatur (kogende til sort og rød te, ca. 85 grader til grøn te) så hælder du det over tebladene.
Hvis du vil bruge sukker i din iste så er det en god idé at bruge rørsukker eller kandisklumper og lade den trække sammen med teen. Dette smager bedre end hvis du tilsætter sukker til sidst.
Hæld isterninger i den varme te, eller hæld den varme te over i en anden kande som er fyldt med isterninger. Ved at slå varmen ned med det samme opnår man det bedste resultat. Derefter stilles teen i køleskabet.
Server hjemmelavet iste med isterninger, en skive citron eller en kvist mynte.

Sådan laver du koldbrygget iste:

Den koldbryggede metode er meget nem, men metoden kræver at man planlægger lidt i forvejen, da teen skal trække i længere tid. Man kan med fordel lave isteen om aftenen og lade den trække natten over. Næste dag kan man så stå op og nyde sin forfriskende iste. Den koldbryggede metode er især god til hvid og grøn te, da bitterstofferne ikke trækkes ud af teen, når man bruger koldt vand. Man risikerer derfor ikke at få den bitre smag, som man godt kan få hvis man lader grøn te trække lidt for længe.

Hæld løs te i en kande og hæld koldt vand over. Du skal bruge ca. 3-4 spsk løs te til 1 liter vand.
Stil kanden i køleskabet og lad den stå i 8-12 timer.
Si den løse te fra med en tesi.
Nyd hjemmelavet iste med isterninger, citron, mynte eller bær.

Hvilke teer kan man bruge til at lave hjemmelavet iste?

I princippet kan man bruge alle typer af te til at lave hjemmelavet iste. Sort te, rød te og urte te giver gode resultater, og hvis man vil brygge iste af grøn eller hvid te, så er det en god idé at vælge en grøn eller hvid te med frugtsmag, da det vil give en friskhed i smagen. Grøn og hvid te er især godt til koldbrygget iste, da man nemt undgår at teen bliver bitter.
Tilbage til blog